Wielen
De 10 belangrijkste eigenschappen van zwenkwielen
Onze zwenkwielen zijn ontwikkeld en geproduceerd voor jarenlang gebruik. Elk wiel, van bureaustoelwielen, meubelwielen tot apparatenwielen en industriewielen, beschikken over unieke eigenschappen die het rol comfort en rol plezier optimaliseren. Op deze pagina vind je 10 belangrijke eigenschappen van transportwielen, zwenkwielen en bokwielen:
- Levensduur
- Object
- Gebruiksintensiteit
- Omgeving
- Temperatuur
- Vochtigheid
- Statische elektriciteit
- Chemicaliën, olieproducten, water en stoom
- Ondergrond
- Draagvermogen
1. Levensduur
Onze hoge kwaliteit wielen zijn gemaakt voor een lange levensduur. Deze is echter afhankelijk van een aantal factoren zoals de omgeving, de ondergrond, het juiste materiaal en een geschikte belasting.
2. Object
Bureaustoelen, zitstoelen, meubelen, bedden, gereedschapskarren, interieurkasten, industriële kasten, lorries, platenwagens, palletwagens en steigers zijn slechts enkele voorbeelden van objecten die je kunt uitvoeren met zwenkwielen en bokwielen.
Voor vrijwel elk object is een passend wiel. Het perfecte wiel voor je toepassing met maximaal rolplezier vind je door een zwenkwiel te kiezen dat past bij de omgeving en de ondergrond waarin het moet functioneren.
Voor een goede werking van de wielen is een passend draagvermogen en het juiste materiaal van zowel de wielen als optionele gaffels eveneens van belang.
3. Gebruiksintensiteit
Zwenkwielen kunnen geschikt zijn voor niet intensief-, voor normaal en intensief gebruik. Wielen voor niet-intensief gebruik zijn voornamelijk bedoeld voor een statische belasting en om het object slechts een enkele keer te verplaatsen. Dit type wielen wordt vaak gebruikt voor lichte meubels, displays en andere lichte constructies.
De meeste series zwenkwielen, zowel meubelwielen als apparatenwielen en industriewielen, zijn echter voor normaal tot intensief gebruik. Ze kunnen zowel statisch belast worden en zijn ook dagelijks te gebruiken voor het verplaatsen van het object.
4. Omgeving
De omgeving waarin zwenkwielen en bokwielen functioneren bestaan uit vier factoren. De temperatuur van de omgeving, de vochtigheid van de omgeving, mogelijke statische elektriciteit in de omgeving en de mogelijke aanwezigheid van chemicaliën, olieproducten, water en stoom in de omgeving.
5. Temperatuur
Afhankelijk van het type transportwielen, zwenkwielen en bokwielen is een wiel wel of niet geschikt binnen een bepaald temperatuurbereik. Wanneer een wiel geschikt is om in lagere of juist hogere temperaturen te functioneren kan hierdoor het draagvermogen van de wielen nog wel afnemen.
Bij het gebruik van zwenk- en bokwielen bij hoge of lage temperaturen is het aanbevolen om roestvrijstalen gaffels te gebruiken. Eveneens kan een speciaal smeermiddel noodzakelijk zijn.
Globaal gezien behouden vrijwel alle zwenkwielen hun draagvermogen bij een temperatuurbereik van 0o graden Celsius tot 40o graden Celsius. Afhankelijk van een lagere of hogere temperatuur en het type loopvlak kan het draagvermogen aanzienlijk afnemen:
Zwenkwielen met een massief rubberen loopvlak
Deze wielen behouden 80% van hun draagvermogen bij een temperatuur van 0o t/m -20o Celsius. Het draagvermogen neemt sterk af bij nog lagere temperaturen en kan dalen tot 40% van het draagvermogen bij temperaturen tot -40o Celsius.
Zwenkwielen met een elastisch rubberen loopvlak
Deze wielen behouden over het algemeen goed het draagvermogen, ook bij wat lagere of hogere temperaturen. Bij temperaturen lager dan -20o Celsius neemt het draagvermogen wel snel af tot 40% bij een temperatuur van -40o Celsius. Bij een temperatuur hoger dan 40o Celsius neemt het draagvermogen langzaam af tot 45% bij een temperatuur van tussen de 80 o en 120o Celsius.
Zwenkwielen met een gegoten polyurethaan loopvlak
Deze wielen zijn niet geschikt voor een temperatuur lager dan -20o Celsius en behouden tot die temperatuur 100% van hun draagvermogen. Bij temperaturen hoger dan 40o Celsius neemt het draagvermogen langzaam af. Bij 80o Celsius heeft het nog een draagvermogen van 80%. Bij nog hogere omgevingstemperaturen neemt het draagvermogen snel af tot 40% bij een temperatuur tot 120o Celsius.
Zwenkwielen met een gespoten polyurethaan loopvlak
Wielen met dit type loopvlak zijn niet geschikt voor een temperatuur lager dan -20o Celsius en behouden tot die temperatuur 100% van hun draagvermogen. Bij een omgevingstemperatuur hoger dan 40o Celsius neemt het draagvermogen af tot 40% bij een temperatuurbereik van 80o Celsius tot 120o Celsius.
Zwenkwielen met een polyamide loopvlak
Deze zwenkwielen behouden 100% van hun draagvermogen bij een temperatuurbereik van -20o Celsius tot en met 40o Celsius. Bij lagere temperaturen tot -40o Celsius wordt het draagvermogen echter snel minder tot 50%. Bij hogere temperaturen neemt het draagvermogen langzaam af en behoudt 60% van het draagvermogen bij een temperatuur van maximaal 120o Celsius.
Zwenkwielen met een kunsthars loopvlak
Deze wielen zijn zeer geschikt voor hoge temperaturen. Ze behouden 100% van hun draagvermogen bij een temperatuurbereik van -20o Celsius tot 120o Celsius. Het draagvermogen van de wielen met een kunsthars loopvlak nemen wel snel af bij een lagere temperatuur. Bij een temperatuur van -40o Celsius heeft het 40% van het totale draagvermogen.
Zwenkwielen met een gietijzeren loopvlak
Deze zwenkwielen hebben een uitstekend draagvermogen over een breed temperatuurbereik. Ze behouden 100% van hun draagvermogen bij een temperatuur van -40o Celsius tot en met 120o Celsius.
Zwenkwielen met luchtbanden
Deze wielen hebben een uitstekend draagvermogen zolang het gebruikt wordt binnen het aangegeven temperatuurbereik. Luchtbanden behouden 100% van het draagvermogen bij een temperatuur van -20o Celsius tot en met 60o Celsius.
6. Vochtigheid
Vrijwel alle zwenkwielen, bokwielen, meubelwielen en andere transportwielen zijn geschikt voor gebruik in niet-permanente vochtige omstandigheden. Een regenbui, incidentele condensvorming of het rijden over een vochtige of natte ondergrond is daardoor geen probleem op voorwaarde dat de wielen daarna wel weer kunnen opdrogen.
Wanneer zwenkwielen gebruikt worden in een permanent vochtige omgeving is het van belang om wielen te kiezen die hiervoor geschikt zijn. De kern van zwenkwielen, eventueel het loopvlak, de hechting van het loopvlak aan de kern en de lagering van het wiel moeten tegen vochtige omstandigheden bestendig zijn.
Zwenkwielen met een opgevulcaniseerd elastisch rubber oppervlak, wielen met een loopvlak van gegoten polyurethaan en wielen van polyamide zijn geschikt om te gebruiken in permanent vochtige omstandigheden.
7. Statische elektriciteit
In sommige omstandigheden kan het nodig zijn om antistatische wielen, ook wel elektrisch geleidende zwenkwielen en bokwielen te gebruiken. Dit kan voorkomen in toepassingen van de transportwielen in onder andere de chemische- en farmaceutische industrie, in ziekenhuizen en bij het werken met bepaalde elektrische apparaten. Neem contact op met ons wanneer je zwenkwielen nodig hebt die in deze omstandigheden moeten functioneren.
8. Chemicaliën, olieproducten, water en stoom
Wanneer je zwenkwielen zoekt die goed moeten functioneren in omstandigheden met chemicaliën, olieproducten, water of stoom, dan is het belangrijk om transportwielen te kiezen die geschikt zijn om in die specifieke omstandigheden te gebruiken. Ook voor het gebruik van wielen voor toepassingen in de schoonmaakbranche met schoonmaakmiddelen is het belangrijk om zwenkwielen te kiezen die speciaal hiervoor geschikt zijn. Afhankelijk van het type wiel, loopvlak, kern en lager kan een zwenkwiel in meer of mindere mate geschikt zijn, maar in het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
Zwenkwielen met een rubberen loopvlak
Zwenkwielen en bokwielen met een rubberen loopvlak zijn in het algemeen matig geschikt voor gebruik in omgevingen met zwakke zuren zoals: vetzuren, azijnzuur (30%), boorzuur (10%), oliezuur, oxaalzuur (10%) en zwavelhoudend zuur. Het gebruik van deze apparatenwielen en industriële wielen wordt afgeraden in sterkere zuren en andere chemicaliën.
Zwenkwielen met een gegoten polyurethaan loopvlak
Wielen met een gegoten polyurethaan loopvlak zijn in het algemeen prima geschikt voor gebruik in omgevingen met zwakke zuren zoals: vetzuren, azijnzuur (30%), boorzuur (10%), oliezuur, oxaalzuur (10%) en zwavelhoudend zuur. Tevens zijn deze transportwielen prima geschikt voor omgevingen waarin alcohol wordt gebruikt. Het gebruik van wielen met een gegoten polyurethaan loopvlak wordt afgeraden in sterkere zuren en andere chemicaliën.
Zwenkwielen met een gespoten polyurethaan loopvlak
Wielen met een gespoten polyurethaan loopvlak zijn in het algemeen prima geschikt voor gebruik in omgevingen met zwakke zuren zoals: vetzuren, azijnzuur (30%), boorzuur (10%), oliezuur, oxaalzuur (10%) en zwavelhoudend zuur. Tevens zijn deze transportwielen prima geschikt voor omgevingen waarin alcohol wordt gebruikt. Ook zijn zwenkwielen en bokwielen met een gespoten polyurethaan loopvlak uitstekend geschikt voor afwijkende omstandigheden met water zoals: zout water, koud water en water van 80o graden Celsius. De wielen kunnen ook gebruikt worden in ruimten met verzadigd stoom.
Zwenkwielen met een vulkollan loopvlak
Wielen met een loopvlak van vulkollan zijn prima geschikt voor gebruik in omgevingen met koolwaterstoffen zoals: benzine, diesel, minerale oliën en vetten. Tevens zijn deze transportwielen prima geschikt om te gebruiken in omgevingen met zwakke zuren en alcohol. Wielen met een vulkollan loopvlak zijn matig en beperkt geschikt voor omgevingen waarin zwakke basen aanwezig zijn zoals: aluminium acetaat, ammoniumcarbonaat, ammoniumsulfaat, natriumcyanide (10%) en alkalische oplossingen. Deze wielen zijn echter niet geschikt in een permanent vochtige en natte omgeving.
Zwenkwielen van polyamide
Wielen met een kern van polyamide zijn in het algemeen breed inzetbaar in allerlei omgevingen. Ze zijn goed tot uitstekend geschikt in zowel droge als vochtige en natte omgevingen. Dit kunnen ook omgevingen zijn waar afwijkende omstandigheden van water aanwezig zijn zoals: zout water, koud water en water van 80o graden Celsius. Tevens zijn transportwielen van polyamide prima geschikt in omgevingen waarin zwakke- en sterke basen of oplossingen worden gebruikt. Deze wielen zijn matig en beperkt geschikt in omgevingen waar alcohol of verzadigd stoom wordt gebruikt.
Zwenkwielen van fenolhars
Wielen van fenolhars zijn breed inzetbaar en uitstekend te gebruiken in niet permanente- én in permanente vochtige omgevingen. Dit kunnen ook omgevingen zijn waar afwijkende omstandigheden van water aanwezig zijn zoals: zout water, koud water, water van 80o graden Celsius en verzadigd stoom. Tevens zijn transportwielen van fenolhars prima geschikt om te gebruiken in omgevingen met zwakke basen en alcohol. De wielen zijn ook te gebruiken wanneer er oplosmiddelen zoals: aceton, terpentine en dimethyl ether aanwezig zijn. Zwenkwielen van fenolhars zijn matig tot beperkt geschikt in omgevingen waar sterke basen worden gebruikt zoals: ammoniumhydraat en natriumhydroxide.
9. Ondergrond
Zwenkwielen zijn doorgaans geschikt voor specifieke ondergronden en vloeren om de transportwielen goed hun werk te laten doen en om ze comfortabel te kunnen gebruiken. De aard en conditie van de ondergrond waarop zwenkwielen worden gebruikt is daarom belangrijk voor de levensduur van de wielen.
In het algemeen geldt dat zwenkwielen, zoals meubelwielen, met een zwart rubberen loopvlak sporen op de ondergrond kunnen nalaten. Wanneer dit niet gewenst is dan kunnen beter zwenkwielen of bokwielen met een grijs of blauw rubber loopvlak worden gebruikt.
Wanneer de toepassingen van de transportwielen, zoals meubelwielen of wielen voor stellingen, vooral statisch belast worden kan een relatief zacht loopvlak gaan afvlakken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij zwenkwielen met een rubberen loopvlak. Wanneer de wielen voornamelijk statisch belast worden is het raadzaam om zwenkwielen of bokwielen te kiezen met een harder oppervlak zoals polyamide of polyurethaan.
Het kan ook voorkomen dat, voornamelijk bij apparatenwielen en industriewielen, er door de ondergrond veel trillingen of stootbelasting kan ontstaan. Het is in dat geval beter om wielen te kiezen die wat zwaarder zijn én om zwaarder uitgevoerde zwenk- en bokgaffels te kiezen dan op basis van het draagvermogen noodzakelijk zou zijn.
In het algemeen gelden de volgende richtlijnen voor het type wielen naar het gebruik op de betreffende ondergrond:
Tegelvloeren
Voor het gebruik op tegelvloeren worden veelal meubelwielen en bureaustoelwielen gebruikt. De zwenkwielen met een polyurethaan of rubberen loopvlak zijn in het algemeen het meest geschikt voor het gebruik op tegelvloeren. Ook wielen van fenolhars en luchtbanden zijn uitstekend te gebruiken op tegelvloeren hoewel deze toepassing in de praktijk niet zo vaak voorkomt.
Asfalt
Voor het gebruik op asfalt, vaak ook buitengebruik, zijn in het algemeen zwenkwielen met een elastisch rubber loopvlak of luchtbanden prima geschikt. Beide type zwenkwielen zijn ook geschikt voor het gebruik in een niet-permanente vochtige of natte omgeving. Belangrijk is wel dat de wielen de mogelijkheid krijgen om weer op te kunnen drogen.
Vlakke ondergrond van beton, cement en coating
Vrijwel alle zwenkwielen en bokwielen zijn uitstekend te gebruiken op een vlakke ondergrond zoals: transportwielen met een rubberen loopvlak, apparatenwielen en industriële wielen met een gespoten- of gegoten polyurethaan loopvlak, wielen met een loopvlak van vulkollan, wielen met een kern van polyamide, wielen van fenolhars en natuurlijk luchtbanden. Wat matig en beperkt geschikt op een vlakke ondergrond van beton, cement en coating zijn wielen van gietijzer.
Onverharde ondergrond, een beschadigde of niet-vlakke ondergrond
Voor het gebruik op dit type ondergrond, zoals klinkers, zijn voornamelijk zwenkwielen geschikt met een elastisch rubberen loopvlak of wielen van luchtbanden. Andere transportwielen zijn slechts matig en beperkt geschikt. Apparatenwielen met een gespoten polyurethaan oppervlak zijn over het algemeen helemaal niet geschikt voor een onverharde ondergrond.
Roostervloeren
Voor het gebruik van zwenkwielen in omgevingen met roostervloeren zijn voornamelijk zwenkwielen geschikt met een elastisch rubberen loopvlak of wielen van luchtbanden. Andere transportwielen zijn slechts matig geschikt of helemaal niet geschikt voor het gebruik op roostervloeren.
Ondergrond met splinters, spaanders en dergelijke
Dit is een moeilijke ondergrond voor transportwielen. Voor een ondergrond met splinters en spaanders zijn eigenlijk alleen zwenkwielen met een elastisch rubberen loopvlak goed te gebruiken. Het gebruik van andere transportwielen is slechts beperkt of helemaal niet geschikt op dit type ondergrond.
10. Draagvermogen
Het draagvermogen dat nodig is voor zwenkwielen en bokwielen is afhankelijk van het type lading, het gewicht en de snelheid die gebruikt wordt voor de transportwielen voor intern transport.
Het draagvermogen is ook van belang voor meubelwielen en bureaustoelwielen. Voor dit type wielen is de snelheid echter van minder belang gezien het vaak voornamelijk een statische belasting heeft en het primaire gebruik geen beweging is.
Voor apparatenwielen en industriewielen zijn alle factoren belangrijk voor het draagvermogen zodra ze voornamelijk gebruikt worden voor een dynamische belasting.
Effen ondergrond
Over het algemeen kan, bij een effen ondergrond, het draagvermogen gemakkelijk berekend worden door het gewicht van de wagen en de lading bij elkaar op te tellen. De som kan dan gedeeld worden door het aantal wielen. Het resultaat is het draagvermogen dat per wiel nodig is.
Oneffen ondergrond
Bij een oneffen ondergrond, of bij het rijden over obstakels, drempels en andere oneffenheden kan het voorkomen dat niet alle wielen de grond raken. Bij het gebruik van vaste stoffen als lading wordt de som van het gewicht van de wagen en de verwachte lading gedeeld door 1 wiel minder dan daadwerkelijk gebruikt wordt. Hierdoor neemt het benodigde draagvermogen per wiel toe.
Voor een lading met vloeibare stoffen op een zeer oneffen ondergrond wordt de som van het gewicht van de wagen en de verwachte lading gedeeld door de helft van het aantal gebruikte wielen. Hierdoor is er zekerheid dat de wielen altijd voldoende draagvermogen hebben om de maximaal te verwachte lading altijd te kunnen dragen.
Snelheid
Het draagvermogen dat bij de eigenschappen van de zwenkwielen, bokwielen en losse wielen staat geldt voor een snelheid tot maximaal 5km/uur. Bij hogere snelheden neemt het draagvermogen in meer of mindere mate af.
Meubelwielen en andere transportwielen met een massief rubberen loopvlak behouden tot 50% van het draagvermogen bij een snelheid van 4 – 6 km/uur. Ook zwenkwielen met een gespoten polyurethaan oppervlak en wielen van kunsthars verliezen de helft van het draagvermogen bij deze hogere snelheid. Wielen met een polyamide kern en loopvlak behouden 40% van het draagvermogen bij een snelheid van 4 – 6 km/uur.
Apparatenwielen, industriewielen en andere wielen met een elastisch rubberen oppervlak, een vulkollan oppervlak, een gegoten polyurethaan oppervlak, wielen van gietijzer en wielen met luchtbanden behouden tot 80% van het draagvermogen bij een snelheid van 4 – 6 km/uur.
Veel transportwielen voor intern transport zijn ook niet bruikbaar bij een hogere snelheid dan 6km/uur. Zwenkwielen, bokwielen en losse wielen met een elastisch rubberen oppervlak, wielen van vulkollan en wielen met een gegoten polyurethaan oppervlak zijn wel geschikt voor snelheden hoger dan 6km/uur. Ze behouden tot circa 60% - 65% van het draagvermogen bij een snelheid van 6 – 10km/uur en tot circa 40% - 50% van het draagvermogen bij een snelheid van 10 – 16km/uur.
Alle zwenkwielen, bokwielen, losse wielen, transportwielen, apparatenwielen en industriewielen zijn niet geschikt voor het gebruik van een snelheid hoger dan 16km/uur.
Wanneer de wielen gebruikt worden bij een snelheid hoger dan 4km/uur is het aanbevolen om wielen te gebruiken met kogellagers.